Heb je last van: angstklachten, fobieën, somberheid/ stemmingsklachten, moeite om in contact te komen met jouw emoties/ binnenwereld, last van relationele issues, traumatische ervaringen?
IUNCTI: Verbinding
IUNCTI is Latijn en staat voor ‘verbonden’. Het je weer verbonden voelen met jezelf en elkaar staat centraal in mijn praktijk.
Luisteren zonder oordeel
In de praktijk probeer ik door goed te luisteren te kijken naar waar je tegenaan loopt. Zonder daarover een oordeel te vellen, zullen we samen kijken wat dat met je doet, waar dit vandaan komt en hoe je hiermee om wil gaan. Afhankelijk van de problematiek zal ik daarin meer of juist minder direct zijn.
Hier kan je ervaringen lezen van mensen die bij mij in behandeling zijn geweest.
Algemeen
Van iedereen die bij IUNCTI in behandeling komt, wordt een electronisch patiënten dossier (EPD) gemaakt. Brieven naar huisartsen en of arbo artsen worden eerst met jou besproken voordat ze worden doorgestuurd. In het dossier staat zowel de intake, behandelplan en sessieverslagen.
Na behandeling wordt een afsluitbrief gemaakt voor de huisarts die eerst in conceptvorm toegestuurd wordt. Het dossier valt onder een medische dossier hetgeen betekent dat deze 20 jaar bewaard wordt. Zie de pagina over privacystatement.
Ik ben verplicht mij aan de geheimhouding verplichting te houden. Dat betekent dat ik niet met derden over jou zal praten. Wel neem ik deel aan intervisies met GZ psychologen, psychotherapeuten en klinisch psychologen om behandelingen te bespreken en te evalueren.
Naast face-to-face behandelingen kan er ook gebruik worden gemaakt van zgn ehealth-modules.
Behandelrichtlijnen
Bij de behandeling worden de richtlijnen gevolgd. Indien wenselijk kan daar van afgeweken worden.
Dat betekent dat traumaklachten behandeld worden met EMDR, IE, ImRs of NET.
Angstklachten met CGT, depressie behandeling met CGT/ gedragstherapie of IPT. Relatieproblemen met systeemtherapie en vermijding met AFT of schematherapie. Zelfbeeldproblemen met COMET
Behandelmethoden
Systeemtherapie
Iedereen heeft in zijn of haar leefsysteem te maken met spanningen en problemen. Tot op zekere hoogte is dit normaal en hoort dit bij het leven, bijvoorbeeld wanneer de kinderen uit huis gaan en het gezin in een nieuwe fase komt.
Voor de meeste mensen is het gezin van herkomst het eerste belangrijke sociale systeem. Met onze ouders, broers en zussen hebben we een belangrijke band. Soms ook met grootouders of andere familie. Later staat het eigen gezin meer op de voorgrond: de eigen partner en eventuele kinderen spelen een grote rol in ons leven. Het werk en de vriendenkring zijn andere belangrijke plaatsen waar we mensen ontmoeten en relaties onderhouden.
Binnen een sociaal systeem beïnvloeden mensen elkaar. Gedachten, gedragingen, gevoelens en verwachtingen ontstaan in wisselwerking met anderen uit onze omgeving. Dit is een gecompliceerd proces waarbij problemen kunnen optreden. Bijvoorbeeld: twee partners krijgen ruzie over de taakverdeling in huis; een kind krijgt gedragsproblemen op school na een ernstige ziekte van moeder.
Een systeemtherapeut zal de problemen altijd bezien tegen de achtergrond van de wisselwerking met anderen. Ook wordt bekeken wie kan bijdragen aan het oplossen van de problemen.
EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing
EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kan zijn een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben kan de methode gebruikt worden.
Een eerste versie van EMDR werd in 1989 beschreven door de Amerikaanse psycholoog Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkelde EMDR zich tot een volwaardige therapeutische methode.
EMDR is een behandeling die vooral wordt toegepast bij mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt. Bij EMDR wordt het trauma als het ware voorgesteld als een film en deze wordt stilgezet op het meest nare plaatje. Vervolgens wordt er op verschillende manieren naar dat beeld gekeken. Dit zorgt er helaas niet voor dat het beeld verdwijnt maar wel dat het minder heftig wordt om er naar te kijken. Mensen krijgen vaak meer de regie om te bepalen of zij naar dit beeld willen kijken en de impact wordt minder groot.
Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de getroffenen ‘verwerken’ deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om zich opdringende herinneringen aan de schokkende gebeurtenis, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen; ‘flashbacks’) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties en die soms uitmonden tot een ‘post traumatische stress-stoornis’ (PTSS).
Ofschoon PTSS nog steeds als het primaire indicatiegebied voor EMDR wordt beschouwd hebben de ervaringen met de toepassing van deze behandelmethode de afgelopen jaren laten zien dat het mogelijk is een grote verscheidenheid aan psychische aandoeningen en klachten te behandelen, die gepaard gaan met vermijdingsgedrag, somberheid en/of gevoelens van angst, schaamte, verdriet, schuld of boosheid. Uitgangspunt is telkens dat deze klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer beschadigende ervaringen. Daarmee worden gebeurtenissen bedoeld die dusdanige sporen hebben nagelaten in iemands geheugen, dat hij of zij er nu nog steeds last van heeft. Voorbeelden daarvan zijn emotionele verwaarlozing, akelige ervaringen op medisch gebied, verlieservaringen, werkgerelateerde gebeurtenissen en andere schokkende, schaamtevolle of anderszins ingrijpende ervaringen. De belangrijkste insteek van de EMDR therapeut is de cliënt te helpen de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.
Imaginaire exposure (IE)
De meeste mensen willen herinneringen aan het akelige wat ze meegemaakt hebben, vermijden omdat ze verwachten dat het terugdenken eraan nare gevolgen zal hebben (“ik ga me heel bang voelen”, “ik verlies de controle”, “ik ga gek worden”). Dat is een logische reactie, maar vermijden werkt slechts voor een korte tijd en is dus een tijdelijke oplossing. Bij imaginaire exposure gaat u, samen met uw behandelaar, in gedachten terug naar de traumatische gebeurtenis. Je vertelt heel gedetailleerd over wat je meegemaakt hebt en herbeleeft het. Door de traumatische gebeurtenis steeds weer te beschrijven en te ervaren dat de rampzalige gevolgen uitblijven, wordt de angst voor de herinnering minder en hoeft de herinnering niet meer vermeden te worden, er ontstaat meer ruimte voor verwerking. Je krijgt weer controle over jouw herinneringen. Hierdoor nemen herbelevingen, nachtmerries en flashbacks af.
Imaginaire Rescripting (ImRs)
Bij Imaginaire Rescripting roep (GEEN T) je samen met jouw behandelaar de herinnering aan een schokkende gebeurtenis uit het verleden op. Je probeert de herinnering zo levendig mogelijk voor je te zien. Op het naarste moment van de herinnering wordt er gestopt: dan kijk je samen met jouw behandelaar met alle kennis en ervaring, die (SPATIE)je nu als volwassen persoon hebt, hoe je de gebeurtenis anders zou willen laten verlopen. Je kijkt wat je nodig hebt of zou willen zeggen of zou willen doen en doet dit in jouw verbeelding. Dit geeft een gevoel van kracht, troost en opluchting en zorgt voor verwerking van het verleden.
Narratieve Exposure Therapie
NET plaatst de nare gebeurtenis(sen) in het perspectief van JOuw gehele leven. De behandeling start met het leggen van een levenslijn met stenen (nare herinneringen) en bloemen (goede herinneringen).
Daarna ga je in gedachten terug naar de traumatische gebeurtenissen uit jouw verleden, die je in detail doorspreekt. Door de gebeurtenissen, de stenen èn de bloemen, te bespreken en de daarbij horende gevoelens en gedachten toe te laten, kan je ze verwerken.
Cognitieve therapie
Cognitieve therapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, wordt makkelijker angstig, somber of geïrriteerd, met alle negatieve gedragingen tot gevolg.(SPATIE)In cognitieve therapie onderzoeken therapeut en cliënt of die negatieve wijze van denken wel helemaal klopt. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met elkaar. De nadruk ligt op het wijzigen van de manier van denken die mensen met een emotioneel probleem hanteren. Wanneer inderdaad blijkt dat de cliënt geneigd is om te negatief over allerlei zaken te oordelen, zoeken zij samen uit welke geschiktere manier van denken passend is.(SPATIE)Depressieve mensen bekijken bijvoorbeeld of zij inderdaad mislukt zijn in het leven en of andere personen hen werkelijk niet mogen of minachten. Bij het uitwerken van meer realistische standpunten en gedachten maakt de therapeut gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerkafspraken.
Gedragstherapie
In gedragstherapie staat het gedrag van de cliënt centraal. Hoe iemand handelt bepaalt namelijk in belangrijke mate hoe iemand zich voelt. Wie geneigd is om uit angst bepaalde zaken uit de weg te gaan, zal zijn angst vaak eerder versterken dan verminderen. Wie niet goed weet hoe hij zijn mening het beste naar voren kan brengen, zal eerder onzeker of juist geïrriteerd worden. Wie niet heeft geleerd hoe hij zich moet beheersen, zal gemakkelijk het slachtoffer worden van zijn eigen impulsiviteit.
Binnen gedragstherapie brengen therapeut en cliënt eerst het problematische gedrag en de omstandigheden waarin die voorkomen in kaart. Vervolgens helpt de therapeut de cliënt om met beter passende gedragspatronen te reageren op die omstandigheden. Hiervoor worden diverse oefeningen en huiswerk gedaan. Zowel het inventariseren van problematisch gedrag als het bedenken en oefenen van nieuw, beter passend gedrag doen cliënt en therapeut samen.
Interpersoonlijke Psychotherapie
Interpersoonlijke Psychotherapie is een vorm van psychotherapie. IPT is een kortdurende gesprekstherapie ontworpen voor de behandeling van depressieve klachten. Het doel van de behandeling is een snelle oplossing vinden voor de problemen waar je tegenaan loopt.
IPT richt zich tijdens de behandeling niet op de erfelijke aanleg of op traumatische ervaringen in de jeugd. Tijdens IPT richt je je samen met de behandelaar op een recente aanleiding die mede tot de depressie heeft geleid. Het is uit onderzoek gebleken dat als je die recente aanleiding weet op te lossen of een manier vindt om ermee om te gaan, dat de depressie opklaart.
AFT
Gevoelens geven energie en kleur aan ons leven, helpen om de juiste keuzes te maken, dicht bij anderen te zijn en grenzen te stellen als dat nodig is. Maar gevoelens kunnen ook beangstigend zijn, bijvoorbeeld als we vrezen overweldigd te worden door wat we ervaren, of geleerd hebben dat emoties er niet mogen zijn.
Dan kunnen we bang worden voor wat we voelen, en een zogenoemde emotie- of affectfobie ontwikkelen. We trekken ons terug, vervreemden van anderen, durven niet meer kwetsbaar te zijn en missen plezier in ons leven.
Doordat we onze gevoelens hebben weggestopt verdwijnt ook onze spontaniteit, en kunnen we last krijgen van spanning, onrust, een moe, somber en uitgeput gevoel en vage lichamelijke klachten. We worden ontevreden over ons werk of onze relaties en durven ons daarin niet te laten gelden.
In zulke gevallen is een therapie die focust op de angst voor gevoelens behulpzaam. Affectfobietherapie (AFT) heeft als doel emoties weer toe te laten en te leren hanteren.
AFT is een integratieve psychotherapie voor de behandeling van angst, depressie en ontwijkende persoonlijkheidsstoornissen (Cluster C in de DSM 5).
Schematherapie
Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren. Je kunt schematherapie in verschillende vormen krijgen: individueel, in een groep of een combinatie van beide.
COMET
Met COMET, de afkorting voor Competitive Memory Training, vergroot jij je kijk op positieve zelfbeeld. Misschien denk je wel dat je altijd fouten maakt, of vind je jezelf niet aantrekkelijk. Periodes waarin je wat minder zelfvertrouwen hebt zijn normaal. Wanneer dit langer aanhoudt en jouw gebrek aan zelfvertrouwen jou belemmert in het dagelijks leven kan COMET een uitkomst bieden. Met COMET ga je de strijd aan tegen jouw negatieve zelfbeeld.
Samen met een psycholoog ontdek je opnieuw wat jouw sterke punten zijn en werk je aan het verbeteren van jouw zelfbeeld.